tisdag 12 mars 2013

Slopa tv-licensen – finansiera public service via skatten


Tv-licensen har stötts och blötts under hela alliansregeringens drygt sexåriga regeringsinnehav. Moderaterna har ställt sig positiva till att slopa tv-licensen och ersätta den med en skatt. Redan när alliansregeringen tillträdde 2006 så deklarerade både Tobias Billström och Cecilia Stegö detta bokstavligen genom att de inte betalt tv-licens. Vid denna tid var det framförallt folkpartiet som hade svårt att bestämma sig om man skulle fortsätta med tv-licens eller om man skulle ersätta den med en skatt. Folkpartiet har dock de senaste åren ställt sig positiva till att public service skall finansieras via skattsedeln.

Public servicekommittén lämnade i september förra året ett förslag till en ny finansieringsmodell som gick ut på att tv-licensen skulle skrotas och ersättas med en skatt. Detta var allianspartierna då överens om. Men under hösten har det uppstått ett internt bråk inom moderaterna i denna fråga. Finansdepartementet under ledning av moderaterna har ställt sig kritiska till förslaget och kört över kulturdepartementet. Folkpartiet och Kristdemokraterna har dock ställt sig positiv till public service utredningens förslag.

Frågan har blivit extra het de senaste veckorna sedan SVT lagt ut alla sina program direktsända över internet. Radiotjänst har då gjort en egen tolkning av lagen att man då kan kräva in licenspengar av såväl dator- som smartphoneinnehavare. Problemet är bara att kopplingen mellan att ha en dator eller smartphone för att se på SVT är långtifrån lika självklart som att se på SVT via en vanlig TV.

Mot bakgrund av att 97 procent har en tv, men bara 90 procent betalar tv-licens, så är det hög tid att skrota tv-licensen och ersätta den med en tv-skatt. Med de ökade intäkterna och minskade kostnaderna för att driva in tv-licenserna så kommer public service att tillföras cirka en miljard mer om året med en tv-skatt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar