tisdag 12 mars 2013

Slopa tv-licensen – finansiera public service via skatten


Tv-licensen har stötts och blötts under hela alliansregeringens drygt sexåriga regeringsinnehav. Moderaterna har ställt sig positiva till att slopa tv-licensen och ersätta den med en skatt. Redan när alliansregeringen tillträdde 2006 så deklarerade både Tobias Billström och Cecilia Stegö detta bokstavligen genom att de inte betalt tv-licens. Vid denna tid var det framförallt folkpartiet som hade svårt att bestämma sig om man skulle fortsätta med tv-licens eller om man skulle ersätta den med en skatt. Folkpartiet har dock de senaste åren ställt sig positiva till att public service skall finansieras via skattsedeln.

Public servicekommittén lämnade i september förra året ett förslag till en ny finansieringsmodell som gick ut på att tv-licensen skulle skrotas och ersättas med en skatt. Detta var allianspartierna då överens om. Men under hösten har det uppstått ett internt bråk inom moderaterna i denna fråga. Finansdepartementet under ledning av moderaterna har ställt sig kritiska till förslaget och kört över kulturdepartementet. Folkpartiet och Kristdemokraterna har dock ställt sig positiv till public service utredningens förslag.

Frågan har blivit extra het de senaste veckorna sedan SVT lagt ut alla sina program direktsända över internet. Radiotjänst har då gjort en egen tolkning av lagen att man då kan kräva in licenspengar av såväl dator- som smartphoneinnehavare. Problemet är bara att kopplingen mellan att ha en dator eller smartphone för att se på SVT är långtifrån lika självklart som att se på SVT via en vanlig TV.

Mot bakgrund av att 97 procent har en tv, men bara 90 procent betalar tv-licens, så är det hög tid att skrota tv-licensen och ersätta den med en tv-skatt. Med de ökade intäkterna och minskade kostnaderna för att driva in tv-licenserna så kommer public service att tillföras cirka en miljard mer om året med en tv-skatt. 


fredag 1 mars 2013

Skatt på konstgödsel saknas i centerpartiets nya idéprogram


”Med försiktighetsprincipen och med principen att förorenaren betalar för sin miljöpåverkan och naturen prissätts till sitt rätta värde, kan vi förhindra och förebygga oåterkalleliga skador på både människa och natur”

Ovanstående citat är hämtat ur centerpartiets förslag till idéprogram, där man betonar att förorenaren skall betala för sin miljöpåverkan. Tyvärr så har utvecklingen på många håll gått åt motsatt riktning de senaste åren. Det kanske värsta är den ökade övergödningen av våra vatten. Framförallt märks det i Östersjön där syrebristen nu är större än någonsin enligt SMHI:s mätningar. Under 2000-talet har utbredningen av döda bottnar ökat från 5 till 15 procent. Bottendöden i Östersjön är nu den högsta sedan mätningarna startade på 1960-talet.

Övergödningen av våra vattendrag beror till stor del på konstgödsel som sprids ut på åkermark. Konstgödsel innehåller stora mängder av den giftiga tungmetallen kadmium. Människokroppen är mycket känslig för kadmium. Kvinnor är extra känsliga. Höga halter innebär njurbesvär, benskörhet och påverkar fertiliteten negativt. Svenska jordar är naturligt mycket rikt på kadmium därför är det extra känsligt att tillföra jorden konstgödsel. Sverige och Norge är de länder i Europa som har störst problem med benskörhet.

Alla larmrapporter om ökande utsläpp av kadmium gjorde att europeiska livsmedelsverket EFSA beslutade våren 2010 att sänka gränsvärdet för rekommenderat intag av kadmium i livsmedel. Var gör då Sverige för att bidra till att sänka kadmiumhalten i våra livsmedel? Jo, vi slopar skatten på konstgödsel! Det är ungefär lika smart som att släcka en eld med bensin. Flera tunga remissinstanser såsom Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Havs- och vattenmyndigheten m.fl. motsatte sig en slopad skatt på konstgödsel.

Med slopad skatt på konstgödsel är det nu fritt fram för lantbrukare att importera billigt gödsel med högt kadmiuminnehåll. Lockelsen är naturligtvis mycket stor i en så ekonomiskt pressad bransch. Skatten på konstgödsel infördes på 80-talet och har inneburit att kadmiumnivåerna i Sverige legat runt 5 milligram per kilo fosfor. I Europa så är det inte ovanligt att lantbrukare använder upp till 40 gånger mer kadmium. När vi hade skatt på konstgödsel så hade myndigheterna koll på hur mycket kadmium som användes i Sverige. Men när skatten försvann så upphörde även rapporteringsplikten av försäljningen. Ingen vet med säkerhet hur mycket giftigt kadmium som nu sprids ut på svensk åkermark.

Folkpartiet valde, om än med stor tveksamhet att som en eftergift till centern ställa upp på slopad skatt på konstgödsel. Vi kommer dock inför valet 2014 att fokusera mer på miljöfrågor. Folkpartiet är nu mycket självkritiskt till uppgörelsen i denna fråga. Vi vill återinföra skatten på konstgödsel igen. Detta för att minska utsläppen av kadmium, men även för att få en kontroll av vilka halter som används. Skatteintäkterna skall gå tillbaka till jordbruksnäringarna i form av satsningar på exempelvis miljövänliga bekämpningsmedel.

Det är mycket beklagligt att centerpartiet viker ner sig för storbondelobbyn. På samma sätt som LO är en kvarnsten runt halsen på socialdemokraterna så är LRF detsamma för centerpartiet. Det utsatta opinionsläget som centern nu är i löser man inte med plattskatt, fri invandring eller månggifte. Jag är helt övertygad om att framtiden för centerpartiet ligger i att lägga ett större fokus på miljön. Ett första och viktigt steg är då att säga ja till ett återinförande av skatt på konstgödsel.