onsdag 6 februari 2013

Höjd kvalité i förskolan är viktigare för barnen än sänkta dagistaxor till föräldrarna


Några månader före valet 1998 lanserade socialdemokraterna maxtaxan till förskolan. Detta var en av de smartaste taktiska reformer som genomförts. Socialdemokraternas darriga opinionssiffror som pekade mot ett valnederlag byttes på några månader till en opinionsmässig framgång. Maxtaxan var precis vad medelklassväljaren ville ha. Med stor sannolikhet hade vi fått en annan politisk majoritet efter riksdagsvalet 1998 om inte vallöftet om maxtaxan lanserats.

Nu är det dags igen att plocka billiga poänger hos småbarnsföräldrarna. Socialdemokraterna lanserar nu ett förslag som går ut på att införa allmän förskola från två år. Det innebär att barnen garanteras en plats på förskolan ett år tidigare jämfört med dagens regler. Men det innebär även att taxan sänks med 420 kronor i månaden, vilket innebär en sänkning med drygt 5000 kronor på ett år.

”Vi vet att det är mycket uppskattat av föräldrarna” sa Mikael Damberg i en intervju i aktuellt i tisdags. Säkert är det så, men uppskattas det lika mycket av barnen? Lagen om rätt till en plats i förskolan inom fyra månader kom till 1994 men först i slutet på 2012 uppnådde Göteborg det målet. Hade inte maxtaxan genomförts 2002, utan resurserna satsats på barnen så hade vi säkert klarat målet om full behovstäckning tidigare.

Full behovstäckning i förskolan har kostat ett högt pris för barnen här i Göteborg. Dels genom stora barngrupper, men också genom att det går fler barn per personal. Det går idag cirka 0.5 barn mer per personal än det gjorde för två år sedan. Störst är ökningen på Norra Hisingen, där får varje personal ta hand om cirka 15 procent fler barn nu.

Kvalitén i förskolan för barnen är viktigare än sänkta dagistaxor för föräldrarna.

1 kommentar:

  1. Själva ordet kvalite tycker jag är besvärligt eftersom det kan ha olika innehåll för dig eller mig. Ordet har alltså en osäker betydelse.

    SvaraRadera